The house of the doctor

Rooms for living, meditation and healing - in the midst of vineyards

The house of the doctor

Rooms for living, meditation and healing - in the midst of vineyards

The task of the private design competition encloses rooms for living, relexation and meditation. The site is on a hill in the wineyards near the town Krems with an impressive view at the danube scenery and the monastery Göttweig. The designidea provides the following measures: Because of the oblong triangular site the volume of the program is split. The think and meditation room is seperated from the main house. The voluminas correlate with each other creating an interesting outdoor space. In Feng Shui square and rectangular site forms are preferred compared with those that are not so geometrical. The mediation buidling and the main building close in imaginary rectangle the superior area of the site is comprised, the postion of the think- room is ideal. The building bows to nature by being fully integrated in the slope. The wineyards are groing on top of it, the building is completely embedded into the landscape. Courtyard-like situations create visual relations and link rooms that are arranged around this courtyard. In summer one can walk from the sleeping room via the terrace-like courtyard in the open to the bathroom. Upper floor and meditation room rise up like boulders from landscape. A 17 meter long natural pool confines the terrace downhill.  Horizon, pool and landscape are melting due to water level and border of the basin are same height. Passing the exterior bathhouse one reaches the think and meditation space. The 6 meter high room, with meditation platform is exactly orientated to the monastery Göttweig. This is the place, where the owner meditates, reads a book or reflects.