Ramphouse

Circulation as landscape

Ramphouse

Circulation as landscape

The house is located in a small village in Lower Austria. The site is 80 meters long and 12 meters wide. The longitudinal axis is orientated east-west.  Eastwards you see the garden and the woods, westwards you have the street. On both longitudinal sides are neighbours. The house moves onto the side and devides it in garden and front garden. The frontgarden houses the garagebuilding and a small square between this building and the main house.

It´s a family of three persons inhabiting the house on 160 squaremeters. Entrance, dressing room, toilet, kitchen, dining and living area are on the ground floor, two child´s room, bath, toilet and masterbedroom with dressing room are on the upper floor. The two floors are connected via two ramps. The platform on which you rotate is used as working space, the small terrace adjoining is used for sunbathing and enlightens the living area from south.

The interior surfaces are made of fair faced concrete. Anchor holes and boarding cants show a composed picture. Contrary to the bright interior surfaces the facade of the building is pargeted in dark grey. The openings of the building are composed in a way that you only see nature, the buildings of the neighbourhood are faded out. Due to overhead glazings natur can also be felt on the structure itself. Heavy rain, hail and snowfall can be exprienced even more impressively. The living area is enlighted from morning till evening, there are situations were it´s snowing on the terrace (which looks almost as if it is snowing into the house) while the chimney underneath is on fire.